Festival OjosRojos
Sobre nosotros

Ojos Rojos es un proyecto fotográfico nacido como revista digital gratuita (sigue estando disponible en la web), y convertido desde 2019 en festival.

Ojos Rojos es fotografía autoral de España e Iberoamérica. Nuestros intereses van desde las fotógrafas y fotógrafos consolidados a la fotografía emergente, desde lo clásico a lo contemporáneo, desde lo local a los puentes transoceánicos con América, enriqueciéndonos con la diversidad cultural y generacional, pero siempre haciendo prevalecer la calidad de los trabajos

Contacto
Dirección:
Calle Almedijar, 25 - 03730 JÁVEA
Teléfonos:
+034 630 461 831 / Mike
+34 691 20 63 79 / Cristina
+34 691 20 63 79 / Mili
E-mail:
festivalojosrojos@gmail.com

JUANITA ESCOBAR

LLANO

juanita escobar

‘’La plana de la qual parle queda molt lluny. Solc albirar-la en la veu d'uns certs cantors i poetes i en la conducta de la seua gent de cavall, sempre d'esquena a l'ací i el seu chatura, sempre tan prop del confí i del qual mai tornen com es van anar. Ratllats d'espines, fets mal de suor i cadira, amb la insolació i el xàfec en el cos, negres d'estiu, negres de núvol, però això si, lluint el xiule i la canta’’

Luis Alberto Crespo

 

Narrar esta història és contar-me a mi mateixa, comptar una terra que em va fer sentir el seu abisme, la seua abraçada, la seua endins. Des de cada horitzó lluminós de la seua memòria vaig començar a traduir les seues històries, amb el seu propi accent que és ja també el meu.

Voldria traçar ací tots els camins, soltar tots els cavalls, refermar tots els hiverns i estius, tots els amors, els amics, les preguntes i cerques que em van acompanyar al llarg de tot este temps.

La meua set de terra va trobar un ressò en esta plana. En esta terra cal agafar-se al seu cor encabritat i va anar a través dels seus poetes i *copleros que vaig aprendre a cantar-li, a sentir-lo, a entendre-ho. Jo també vaig somiar amb ser un *coplero errant, com el mític Florentino “*Cantaclaro” que va de cavall tirant els versos de la sabana.

En el 2007 vaig arribar per primera vegada al *Casanare. Una de les primeres persones que vaig conéixer va ser a un vell *llanero *caporal del *Hato Sant Pau anomenat Ricardo *Daza “*Peluso”. En una primera jornada que anava des de les quatre fins a les set del matí, em va ensenyar a muntar a cavall i al costat de quaranta *llaneros em va transmetre l'essència de la seua cultura i dels seus treballs. Quan em va ensenyar a cavalcar també em va ensenyar a viure, a quedar-me.

 

SOBRE L'AUTORA

Juanita Escobar, Colòmbia, 1985. La seua investigació a través de la fotografia documental gira entorn del paisatge humà: una geografia habitada per emocions, oficis, arrelament i dignitat de ser i pertànyer a un determinat lloc. El seu mètode de treball té les seues arrels en l'etnografia: ha viscut, observat i investigat durant 14 anys en les vastes sabanes de l'Orinoco (Planes/Pla).

És autora de 5 llibres: Solo apte per a la meua mateixa 2023, Orinoco-Davantera d'aigua- 2019, Terra Errant 2019, Llano2017, Silencis-Un Pla de Dones-2011.

És Exploradora de National Geographic des de 2023. El seu projecte "Sol apte per a la meua mateixa" va ser guanyador del Latin American PublishingAward de La Lluminosa a l'Argentina en 2021. Guanyador del Magnum Foundation Fund 2018. Seleccionada per al Joop SwartMasterclass del World Press *Photo a Amsterdam 2017 i a Mèxic 2015. Guanyador del Portfolio Review Award atorgat per la National Geographic Society 2015 a San José Foto, l'Uruguai. Guanyador del Premi Nacional de Fotografia Colombo-Suís 2009.

 

 

juanita-escobar.format.com

 

 

 

DATA D'INAUGURACIÓ

24 Març 2023 a les 20.00h

DATA DE CLAUSURA

28 Abril 2024

LLOC
Ca Lambert

DIRECCIÓ:
Carrer Major, 40
Xàbia
HORARI:
Dimarts-divendres 10:00-13:00, 17:00-20:00
Dissabte 10:00-13:00
Diumenge 10:00-13:00

Dilluns Tancat