NEMINI PARCO
Hi ha creients, agnòstics i ateus respecte a les divinitats, però ningú dubte de l'existència de la Mort, una certesa que s'assentisca en el temor al fet que s'òbriga la porta que tots hem de creuar algun dia. Des de la llunyania, tots hem sentit alguna vegada a Cèrber en algun lloc de l'ànima, disposat a fer tremolar l'ànim amb un només dels seus lladrucs.
Les Danses de la Mort medievals, així com la mentalitat barroca, recordaven que la Parca no distingix entre classes socials. L'Emperadriu de l'abisme a tots doblega, i davant ella s'inclinen els colls. Però, des del naixement, busquem una espurna d'esperança en la foscor de la ignorància perquè eixe temor aombre mínimament la flama de la vida, armant al cor amb rituals més o menys complexos, apresos de la societat que ens ha donat l'ésser i que serà la mateixa que ens retornarà a la pols, des de les oracions que la nostra mare ens va ensenyar de xiquets a les grans mobilitzacions col·lectives que reforcen l'ànim. Perquè, quan l'eterna Segadora murmure el nostre nom, i s'excuse dient que “Nemini Parco” (“A Ningú Perdone”), trobem recolzes de dignitat davant el dit que a tots ens ha d'assenyalar.
Este treball no pretén ser un cant a la mort, sinó a la vida. A eixa lluita esperançada que tots sostenim per a no oblidar-nos d'arreplegar les roses en este dia que, per molt que dure, també tindrà un sol que es pose per a ell.
Alfonso Boix
SOBRE L'AUTOR
Jesús Monterde Puig
Natural de Benassal, Alt Maestrat, una terra rural, tancada, abrupta, seca, dura…, circumstàncies que han marcat la idiosincràsia dels seus habitants, que podrien ser descrits amb els mateixos adjectius. Jesús ha explorat este territori amb la seua mirada en fotografiar amb paciència, i alhora d'una manera instintiva i impulsiva els ritus, els costums i el paisatge d'este territori.
Nemini Parco i Ullal són el resultat d'esta observació: dos sèries fotogràfiques convertides en “fotolibros”. La sèrie Nemini Parco va formar part del projecte «Lanzadera», d'Iñaki Domingo, en Centre-Centre, així com de l'exposició «Un cert panorama (recent fotografia d'autor a Espanya)», que ha sigut exhibida a Madrid, Buenos Aires, Lima, Ciutat de Mèxic, Bonao i Santiago de Xile. A més, en 2021, va formar part de l'exposició «Biolectures» en el EACC i en 2024 ha sigut exposada a la Llotja del Cànem, espai de l'UJI, Castelló. Ullal va ser exposada en la Mostra Test 2019, Vila-real i en la Costureta, Benassal, al gener 2023.
Al setembre de 2022 publique Maqui, una nova sèrie fotogràfica sobre la ruta dels maquis en l'encreuament de Catalunya, Aragó i el País Valencià. Este projecte va ser exposat en *SCAN Tarragona 2022, festival internacional de fotografia i a la sala de justícia de l'ajuntament de Morella en l'estiu de 2023. Actualment continua mirant la postguerra, centrant la seua mirada en els afusellaments i les fosses del franquisme, a partir de l'encàrrec del Museu Etnològic de València.
DATA DE INAUGURACIÓN
25 Octubre 2024 a les 19.00h
DATA DE CLAUSURA
1 Desembre 2024
LLOC
Ca Lambert
DIRECCIÓ:
Carrer Major, 40
Xàbia
HORARI:
Dimarts-divendres 10:00-13:00, 17:00-20:00
Dissabte 10:00-13:00
Diumenge 10:00-13:00
Dilluns tancat