Festival OjosRojos
Sobre nosotros

Ojos Rojos es un proyecto fotográfico nacido como revista digital gratuita (sigue estando disponible en la web), y convertido desde 2019 en festival.

Ojos Rojos es fotografía autoral de España e Iberoamérica. Nuestros intereses van desde las fotógrafas y fotógrafos consolidados a la fotografía emergente, desde lo clásico a lo contemporáneo, desde lo local a los puentes transoceánicos con América, enriqueciéndonos con la diversidad cultural y generacional, pero siempre haciendo prevalecer la calidad de los trabajos

Contacto
Dirección:
Calle Almedijar, 25 - 03730 JÁVEA
Teléfonos:
+034 630 461 831 / Mike
+34 691 20 63 79 / Cristina
+34 691 20 63 79 / Mili
E-mail:
festivalojosrojos@gmail.com

LUCAS MOMPARLER

WHERE THE ACANTHUS GROW

todos-banquito

Família i llar. Dos conceptes que poden ser tan amplis com concrets, tan difusos com específics.

La família crea una llar, la llar necessita d'una família per a existir i també d'un lloc per a establir-se. Ancorem sentiments i emocions a uns certs llocs plens d'històries, les vivències de la família fan que una casa (lloc) es convertisca en llar, la llar dona recer a eixes vivències i els seus habitants. Sembla que un concepte no pot viure sense l'altre, sembla que tenen que *co-habitar-se.

Esta coexistència de conceptes té el seu paral·lelisme dins de les relacions familiars, en Manifest de les espècies de companyia (2016), *Donna *Haraway explica que no pot haver-hi només una espècie de companyia, sinó que han de ser almenys dues per a crear una. “Viure amb animals, habitar els seus/els nostres relats, tractar de comptar la veritat sobre la relació, una història *co-habitada i activa: eixe és el treball de les espècies de companyia…”

Llavors… Què és una llar? Com es pertany a una família? Qui acompanya a qui? En este projecte la visió la presa l'espai habitat, per a qui la família es limita als membres que viuen o han viscut en ell. La història contada és l'ocorreguda dins del seu perímetre, a esta casa li costa saber el que passa més enllà.

Pandèmia. Confinament domiciliari. John, Jorge, Isabel, Lucas, Maribel, Meli, Pablo, Pruden, To i Toya. Assignatura Documental Intimista en el Màster de Nova Fotografia Documental. Estos van ser els factors que van fer possible l'inici d'este projecte, una investigació de l'arxiu i de la història familiar, així de com les vivències del lloc.

Les peces que componen els capítols del llibre són una mescla de fotos, objectes i materials del passat juntament amb retrats i imatges del present. En les fotografies, preses únicament en els 6500m2 de la parcel·la, es pot veure als 44 membres d'esta família (32 gossos i 12 humans).

Este conjunt d'elements, aparentment desordenats, però ordenadament situats, deixen espai a la interpretació i anàlisi del lector. Tots els membres de la “família”, sense prioritzar a ningú, s'entremesclen contant històries els uns dels altres i els altres dels uns. Al final, no importa qui és qui, ni els fets reals ocorreguts, sinó la nova narrativa generada en la qual el lector s'embarca.

Dins de la quotidianitat de les vivències, no hi ha tradicions clares, no hi ha paelles tots els diumenges, no hi ha habitacions fixes, hi ha esdeveniments que es repetixen un temps, però s'acaben diluint en els 60 anys d'història, no obstant això, alguna cosa que unifica a esta família és que pràcticament tots els gossos estan enterrats en el mateix lloc, sota la prunera. Ara, anys després, emergixen cada primavera centenars d'acants. Com han arribat ací? Qui els ha plantats? Sembla que la naturalesa també vol ser partícip d'esta història.

Vitruvi compta en el seu llibre De architectura (30 a. C.) la història de com a tiges i fulles d'acant van brollar espontàniament de la tomba d'una donzella de Corint, en el cristianisme es relaciona a esta planta amb la resurrecció. Ens estan dient alguna cosa?

Si bé el grosso del llibre està plantejat com la part històrica, s'afig un apèndix molt més personal a mode de poemari visual on s'explora la situació i emocions de l'individu dins de la família. Este poemari parla de sentiments individuals en contra posició amb els compartits amb el grup (sentiment familiar). On se situa l'individu? Quina relació té dins de la família? Com se sent quan ix d'ella? i dins?

 

 

SOBRE L'AUTOR

Soc fotògraf i artista que treballa principalment amb fotografia cinematogràfica i vídeo amb experiència en arquitectura. Profundament fascinat per les intricades connexions entre els humans i el món natural, el meu treball gira entorn de la idea de repensar els vincles amb la naturalesa i explorar formes de comunicació amb diferents espècies. Per a mi, la naturalesa actua com un mitjà a través del qual transmet les meues emocions i experiències.

En la secció Art Books & Beyond, et convide a descobrir la meua perspectiva única sobre el disseny de llibres, des de projectes personals fins a catàlegs d'exposicions i llibres d'art.

Amb base entre Estocolm i València.

 

 

lucasmomparler.com

 

 

DATA D'INAUGURACIÓ

22 Març 2024 a les 20.00h

 

DATA DE CLAUSURA

28 Abril 2024

LLOC
Ca Lambert

DIRECCIÓ:
Carrer Major, 40
Xàbia
HORARI:
Dimarts-divendres 10:00-13:00, 17:00-20:00
Dissabte 10:00-13:00
Diumenge 10:00-13:00

Dilluns tancat