5 agosto, 2020

NINA LLORENS PETERS

ES  |  EN

BIBLIOTECA D'ÀNIMES

nina-llorens-peters-festival ojosrojos

Els personatges que apareixen en cada fotografia, els que queden vetlats després d'algun element alié a si mateixos, potser podien tindre alguna cosa semblança a qui van ser, o potser no. No sé els qui són, no sé res de la seua vida i tampoc m'interessa especialment. No transite la memòria, tampoc la nostàlgia, no vull evocar res, tampoc remetre'm a cap contingut històric. Els meus collages no volen ser categòrics, ni tancar el sentit, no hi ha un relat únic i molt menys unívoc.

El que hi ha és això que Ramón Gómez de la Serna va demanar en les seues *Goyerías: “El que havia d'haver-se inventat ja”, va escriure, “era la biblioteca circulant de les ànimes, donant mitjà de variar de l'ànima de tant en tant a tots els que tinguen una ànima monòtona o sense interés”. Perquè en les fotografies que han anat arribat a la meua taula de treball aquests anys passats hi ha ànimes de tota mena. Hi ha ànimes embotellades i ànimes sense embotellar, hi ha ànimes esponjoses, ànimes resseques i ànimes lorescas; ànimes idiosicráticas, ànimes de suro, ànimes de purpurina, i ànimes de greda. Ànimes de cel·lofana, ànimes grises, planes, ànimes botinflades i ànimes bullentes, n'hi ha turmentades i n'hi ha braves. I també hi ha “… ànimes com una caixa de botons on han caigut botons de diferents pares i diferents mares”.

El que m'agrada de cada fotografia ho realce, intente ocultar lletjors, la qual cosa em molesta visualment ho camufle o enriquisc la foto vetlant-ho, ho faig desaparéixer. D'alguna manera el que faig consisteix a crear un diàleg entre diferents materials, tape, ocult, pose a conversar formes que ni es coneixien. Textures, acabats superficials, tipus ocults, informació comercial, reversos. Després de trobades casuals, que no fortuïts, en moltes vesprades i dies de treball en la meua taula reinvente sentits ocults, òbric poètiques i possibilitats. Habite la polisèmia. Faig mutar d'ànima a cada fotografia. Subtileses, lluentors, trames, textures, superfícies. Materials que jo llig com a coherents amb la imatge, amb aqueixa persona que habita la fotografia i l'ànima de la qual vull canviar. Cada imatge requereix una atenció profunda una escolta atenta. Tot l'oblidat, el sempre vist i ignorat, el que queda fora del primer pla és el que compon l'alquímia d'aqueixa nova ànima que s'eixirà de la meua taula-laboratori.

Els capolls en flor conversen al capvespre com caps cònics d'una parella qualsevol; una pàgina quinze que apareix; moltes pàgines, titulars o elements gràfics i tipograficos. Elements editorials, les bambolines sempre visibles i sempre ignorades que componen un llibre: els talls de la pàgina, els cants de la fulla, la numeració de capítols, la qualitat del paper, la tipografia, la seua tinta, el seu color, la seua densitat…

Una dona madura, amb una ànima sense interés, que pren temporalment en la meua taula, a la meua biblioteca d'ànimes, una prestada. Un xiquet anodí es fa geómetrista; una dona es posa una cel·lofana per porta mala sort, ulleres de “retoc positiu”, ulleres amb filtre rosa, amb filtre blau, amb filtre taronja. Mirar diferent és ser un altre. Decimonona galàctica i pop. Mesclar temps. Bes una foto, pose el vidre fet fallida de la pantalla d'un mòbil, un vel, un paper japonés, uns circulitos rebutjats d'una encunyadora. Ritmes, balls de formes, un bigots que marquen la corba del monocle sense cristall, per a veure el món per primera vegada amb una mirada espiralada. L'espiral salta a un altre lloc, es fa cap embullat d'un pare que sosté a un fill i l'embolic s'aclareix en el ganchillo. La trama del ganchillo es fa cel·la, bresca, casa geomètrica i perfecta d'unes vespes que també podrien ser la cara d'una altra dama tan anodina com la primera, com els altres, com quasi totes. Màscares, lluentors, primaveres.

El teu floreix; la primavera sempre arribarà.

 

 

Enllaços

ninallorenspeters.wordpress.com

Colectivo La Figuera

Instagram

 

 

DATA D'OBERTURA
17 Setembre 2021 a les 18.30h

DATA D'INAUGURACIÓ
24 Setembre 2021

DATA DE CLAUSURA

17 Octubre 2021

LLOC

Galería Isabel Bilbao

DIRECCIÓ:
Av. d'Ausiàs March, 9
HORARIO: 
Matins:Dilluns-Dissabte 10.00–13.30, 17.00–20.30
Vesprades: NOMÉS Dilluns, Dimecres i Divendres 17.00–20.30 h.
Diumenge tancat