16 agosto, 2020

JÚLIA PONTÉS

ES  |  EN

PAISAJES TRANSITORIOS | MY LAND OUR LANDSCAPE
Ó Minas Gerais

julia-pontes1-festival-ojosrojos

BIO

Júlia Pontés és una artista investigadora, fotògrafa i activista que viu entre São Paulo i Nova York.

Es va graduar en el International Center of Photography (*ICP) i ha sigut triada dues vegades per al Programa d'Artistes Immigrants Emergents de la Nova York Foundation for the Arts.

Des de 2015, Júlia es dedica a un projecte sobre la devastació ambiental i humanitària causada per la mineria al Brasil. . Ella és membre d'un grup d'acadèmics i investigadors brasilers que estudien els impactes de la mineria Brasil i es va graduar en Dret i Economia i la seua investigació aborda els efectes econòmics de la legislació minera al país.

 

PAISATGES TRANSITORIS | MY LAND OUR LANDSCAPE
O Mines Gerais

Un estany de relaves és una enorme estructura d'enginyeria que reté les deixalles de la mineria, mesclada *conenormes volums d'aigua.

Al novembre de 2015, a tan sols 120km de la ciutat natal de Júlia, el col·lapse d'un estany de relaves miners causó el major desastre socioambiental en la història del Brasil. Xicotets pobles van ser aclaparades per quasi 40 mil milions de fang, possiblement tòxic, en una de les conques més importants del país. Al gener de 2019, un altre estany de va trencar de manera catastròfica en Mines Gerais, i va costar la vida de 272 persones.

La mineria comporta sentiments conflictius. D'una banda, alimenta la màquina econòmica i satisfà la necessitat de comoditat material individual i col·lectiva, estimulada pel mercat i la indústria. D'altra banda, general danys i una destrucción incalculables, moltes vegades invisibles. En ser actius en la demanda, ens convertim en cómplices silenciosos de la generació de ferides en el paisatge i en els éssers que l'habiten.

Ací, la fotografa comparteix una selecció de l'atles aeri de documentació minera que ha estat realitzant en colaboració amb un pilot d'avió des de 2015, amb freqüència volant en un espai aeri prohibit. Examinant el terreno en xicotetes retallades, investiga la relació emocional entre ella mateixa, la persones i el paisatge.

A través dels seus fotografias, Júlia aborda els seus propis sentiments conflictius que inclouen ser part i testimoni del problema. La seua família va ser propietària d'una planta de processament de mineral de ferro (arrabio) per més de 50 anys. De manera irònica, les dones de la seua família, pateixen d'una malaltia genètica que els impedeix el processament i l'eliminació del ferro i s'acumula en nivells excessius en els seus cossos.

 

juliapontes.com

 

DATA D'INAUGURACIÓ

18 Septembre 2020

DATA DE CLAUSURA

24 Octubre 2020

LLOC
Instal·lació al carrer

DIRECCIÓ:
Carrer Marqués de Campo
Dénia