28 julio, 2020

JAVIER ARCENILLAS

ES  |  EN

LATIDOAMÉRICA

Bilbao 1973. Fotoperiodista. Llicenciat en Psicologia Evolutiva per la Universitat Complutense. Desenvolupa assajos humanitaris on els protagonistes estan integrats en societats que limiten i agredeixen tota raó i dret. Ha guanyat els més importants premis Internacionals, com Arts Press Award, KODAK Joung Photographer, European Social Fund Grant, Euro Press de Fujifilm, Tercer premi FotoPres, Luis Valtueña de Metges del Món, Luis Ksado, UNICEF Prize, Sony World Photography, POYI, POYI Latam, Fotoevidence, Photographer of the year in Moscow Photo Award 2014, Eugene Simth Grant i World Press Photo. L'any 2013 va entrar dins del diccionari de fotògrafs espanyols i és Professor de fotografia Documental a l'escola Internacional PICA. Els seus reportatges més complets es poden veure en Time, Spiegel, Stern, Lens, El Periodico de Guatemala, Sunday Times, soc502, Gatopardo, o IL Magazine. Té 3 llibres publicats, “City Hope” sobre les ciutats satelite que poblen els abocadors de America Llatina, “Welcome” que conta la història dels refugiats Rohingya de Myanmar en el campament de  Kutupalong i Sicaris sobre els assassins a sou en Centroamerica. Publica el Llibre UFOpresences l'any 2017

LATIDOAMERICA I EL DOCUMENTALISMO EMOCIONAL

Assaig que engloba la tetralogia sobre la Violència a Amèrica Llatina:

Sicaris, RedNote, Gangborder i Narcoturismo

SICARIS 2010/2011 Vaig anar a treballar a Guatemala i em vaig trobar amb un projecte que no podia deixar. Els Sicaris feien estralls, delinqüents que mataven per diners. Vaig conéixer a diversos assassins, periodistes i persones anònimes que em van comptar fets i informacions sobre les diferents maneres d'actuar, vaig començar documentant les seues terribles accions i temps després vaig conéixer a diversos d'ells. Gràcies a un *fixer vaig poder fer un seguiment d'alguns d'ells durant mesos, poques fotos, molta espera….. la majoria del treball són recursos, Morts, policia, llocs,,, tinc molt poc material d'ells sols però el poc que hi ha és molt bo. Anys després els companys del *Periodico em van anar enviant les notícies de les morts de cadascun dels sicaris que vaig poder conéixer. Aqueixes no les vaig poder documentar.

REDNOTE 2012/2016 Trasllade la meua residència a Hondures que en aquests anys era el país mes violent del món, treballe a Tegucigalpa i Sant Pere *Sula Principalment. Faça un treball sobre la idea d'un país que vivia amb la Psicosi de la violència als carrers de manera permanent. Fins hui el meu millor treball sens dubte i gràcies a l'ajuda de periodistes que treballaven en la zona que em van oferir els seus contactes i logística.

GANGBORDER 2014/2018 Vaig anar desplaçant-me a poc a poc al Salvador per a documentar aqueixa mateixa violència que hi havia a Guatemala i Hondures, però allí el germen principal eren les colles. Allí vaig conéixer a moltes persones amb diferents maneres d'enfocar la idea de les colles. Periodistes que consumien i els compraven drogues per a fumar o parlar amb ells, mates col·laterals de la seua violència, pandilleros i expandilleros que prediquen la fi o el començament de la guerra als carrers. En qualsevol cas el problema segueix allí i amb això vaig donar per finalitzat el meu treball. Encara que fins i tot em sorprén que molts no vegen als pandilleros que han matat i usat la violència o trafique de drogues i la intimidació com un problema.

Requisition in bartolinas of the Police Post of the Union. Prisoners are led to the corridors and their hands tied to their control while police unit performs the registration of its dependencies

DATA D'INAUGURACIÓ

18 Setembre 2020

DATA DE CLAUSURA

24 Octubre 2020

LLOC
Ca Lambert

DIRECCIÓ:
Carrer Major, 40
Xàbia
HORARI:
Dimarts-divendres 10:00–13:00, 18:00–21:00
Dissabte 10:00–13:00
Diumenge 10:00–13:00 

Dilluns Tancat