6 agosto, 2020

IRE LENES

ES  |  EN

ARCHIPIÉLAGOS

Archipiélagos

Lituània va ser la primera república a independitzar-se't de la Unió Soviètica, la transició va ser radical, tot símbol soviètic va desaparéixer, les fabriques es van tancar, l'idioma rus deixe d'utilitzar-se. Després de poc més de 25 anys de la seua independència, aquesta xicoteta república ha donat un gir de 180o, hui dia membre de la Unió Europea.

La realitat lituana, respecte als esdeveniments  soviètics és molt sensible, després de patir un genocidi i en l'actualitat viure en constant tensió per la seua veïna Rússia, tot allò que es vincule al rus o soviètic es mira amb recel i temor per parts iguals. Els ciutadans d'ètnia no lituana, producte d'aquells temps de grans migracions entre repúbliques soviètiques, han passat a ser un col·lectiu quasi invisible, fins i tot sent ciutadans de ple dret, realment són percebuts com de segona classe.

Aquest treball conta la història del barri Naujoji Vilnia, situat a l'est de Vilnius, és un oasi de convivència, allí ètnies russes, lituanes, bielorusses o poloneses conviuen en harmonia, hi ha un col·legi rus, esglésies ortodoxes, productes en ciríl·lic i parelles mixtes. A priori sembla un model d'integració però com més s'aprofundeix en ell més gueto sembla.

Perquè si en alguna cosa es caracteritzen els arxipèlags és per estar units en la distància. Són un conjunt lligat gràcies a l'aigua, com aquestes cèl·lules alletades i separades per un factor comú: el rus.

Enllaços

Ire Lenes

La aventura del saber. 'Archipiélagos' . RTVE.es

 

DATA D'INAUGURACIÓ
17 Setembre 2021 a les 20h

DATA DE CLAUSURA
17 Octubre 2021

LLOC
Ca Lambert

DIRECCIÓ:
Carrer Major, 40
Xàbia 

HORARI:
Dimarts-divendres 10:00–13:00, 18:00–21:00
Dissabte 10:00–13:00
Diumenge 10:00–13:00 

Dilluns Tancat