2 junio, 2021

ALEJANDRO CARTAGENA

ES  |  EN

CARPOOLERS

alejandro-cartagena-festival-ojosrojos

Car Poolers segons el Wordref Dictionary és “un grup de persones que s'ajunten per a vials d'anada i volta al treball, en el mateix automòbil o alternant a torns amb cotxe de cada membre”. Per a mi, el projecte no sols visualitza aquesta pràctica sinó que funciona com una continuació a la meua exploració visual sobre el tema del creixement suburbà a les ciutats mexicanes i el seu impacte ecològic, polític, econòmic i social en la resta de l'entramat de la ciutat. Fa sis anys vaig començar una documentació de l'àrea metropolitana de Monterrey i com aquesta es trobava en una expansió accelerada a causa de nous impulsos a programes d'habitatge social afavorits pels governs Estatals i Federals.

Anualment, des de l'any 2005, s'han construït aproximadament 40 mil cases en les 9 ciutats que conformen l'àrea metropolitana de Monterrey en el nord-est de Mèxic. Sense cap lineamiento d'un pla metropolità, aquestes ciutats han crescut en un aparent sense sentit i falta de regulació. Com a conseqüència, la infraestructura urbana que poguera esmorteir aquest creixement, ha sigut depassada deixant als mes de 4 milions d'habitants entre caos vehiculares, trasllats llargs i costosos, inseguretat i una devastadora guerra de narcotràfic.

Monterrey ha sigut històricament una ciutat industrial i considerada una de les ciutats mes econòmicament saludables d'Amèrica Llatina. Hui és una de les ciutats mes perilloses de Mèxic.  En les seues diferents facetes, la meua investigació fotogràfica ha buscat fer visible una sèrie d'estructures en aquest "desenvolupament". M'interessa fer visible situacions que oscil·len del discurs oficial que "tot aquesta bé, estem progressant". És en aqueix sentit que Car Poolers presenta una oportunitat de contar una història alternativa al que significa el progrés en el tercer món.

Què hem de sacrificar com a ciutadans per a poder mantindre la nostra casa en la perifèria de les ciutats? Quins riscos hem de suportar per a mantindre els nostres treballs? Aquestes i altres són preguntes, que en acabar el meu projecte Suburbia Mexicana, em feia i que amb Car Poolers he aconseguit fer visible possibles respostes.  Mentre realitzava una investigació visual per al Col·legi de la Frontera sobre els diferents usos del carrer a la ciutat de Monterrey, vaig tindre l'oportunitat de re-descobrir a aquests treballadors viatjant d'aquesta manera.

En curt temps em va semblar rellevant tornar una vegada i una altra per a capturar un ampli numere d'aquests "car poolers".  Al cap d'un any d'anar una o dues vegades per setmana, de 7am a 9am a capturar a les barates en moviment sobre l'Avinguda 85 sud de Monterrey, he realitzat mes de 60 fotografies que em sembla presenten el tema de manera encertada. Seguisc fascinat amb totes les coses que les imatges aporten o comenten sobre el món en el qual vivim des de la societat mexicana i les seues pràctiques socials urbanes.  El treball és a més una demostració de conveniència i solidaritat. És un acte que demostra la resiliència de l'ésser humà i la seua capacitat de suportar tot. Aquesta imatges, d'una pràctica íntima realitzada en un espai públic, són finalment una reflexió sobre les condicions de treball de molts mexicans i la seua invisibilitat en una societat en crisi.

 

Sobre Alejandro

Alejandro Cartagena va nàixer a Santo Domingo, República Dominicana. Viu i treballa en Monterrey Mèxic des de 1990. El seu treball se centra en la fotografia i les diferentes maneras en què les imatges modelen la forma en d'entendre l'espai urbà i social.Les seues obres estan en col·leccions públiques i privades com el SFMOMA de San Francisco,J. Paul Getty Museum de Los Angeles, el Museu MFAH de Houston, el MOCP de Chicago, la JPMorgan Chase Art Collection, el Museu MAM de Rio de Janeiro, la colección del George Eastman Museum, la West Collection, la Col·lecció Coppel, laColección FEMSA, entre altres. Ha publicat una sèrie de llibres com We love our Employees, Gat Negre, 2019, Els Submergits, autopublicat, 2019, Santa BarbaraShame on US, Skinnerboox, 2017, A Guide to Infrastructure and Corruption, The VelvetCell, 2017, A small make believe neighborhood, VSW, Rochester NY, 2017, Ríos dePoder, Newwer, 2016, Carpoolers 2nd ed, Self-published 2016, Santa Barbara returnJobs to US, Skinnerboox, 2016, Before the War, autopublicat, 2015, Mèxic, Carpoolers, autopublicat amb suport de FONCA, 2014, Suburbia Mexicana, DaylightCommunity Arts Foundation/ Photolucida 2010, els EUA, entre altres.

 

Enllaços

alejandrocartagena.com

Facebook

IG Instagram

DATA D'INAUGURACIÓ

17 Setembre 2021 a les 17h.

DATA DE CLAUSURA

17 Octubre 2021

LLOC
Instal·lació al carrer

DIRECCIÓ:
Carrer Marqués de Campo
Dénia