Festival OjosRojos
Sobre nosotros

Ojos Rojos es un proyecto fotográfico nacido como revista digital gratuita (sigue estando disponible en la web), y convertido desde 2019 en festival.

Ojos Rojos es fotografía autoral de España e Iberoamérica. Nuestros intereses van desde las fotógrafas y fotógrafos consolidados a la fotografía emergente, desde lo clásico a lo contemporáneo, desde lo local a los puentes transoceánicos con América, enriqueciéndonos con la diversidad cultural y generacional, pero siempre haciendo prevalecer la calidad de los trabajos

Contacto
Dirección:
Calle Almedijar, 25 - 03730 JÁVEA
Teléfonos:
+034 630 461 831 / Mike
+34 691 20 63 79 / Cristina
+34 691 20 63 79 / Mili
E-mail:
festivalojosrojos@gmail.com

AITOR FERNÁNDEZ

FAMÍLIES A CONTRA CORRENT

AITOR FERNANDEZ1 FESTIVALOJOSROJOS

Són les famílies que s'han format i crescut a contra corrent més sòlides que les tradicionals? No sols estic convençut d'això, també crec que tenen una capacitat de transformació social irresistible.
La manera d'organitzar la vida familiar era molt més rica i variada en el passat que en l'actualitat. La participació en la criança dels avis, oncles, cosins, i fins i tot veïns, era molt més important pel fet que les famílies eren més extenses i vivien en espais rurals, més segurs per als xiquets que les grans urbs actuals.
Són perfectes aquests nous nuclis familiars, aquestes noves maneres de viure i criar als futurs adults? No, per descomptat que no ho són. Segons el psiquiatre Enrique Saracho, aquestes famílies sovint repeteixen els rols amb els quals van ser criats. No obstant això, també precisa que la seua gran aportació és que ens demostren que la família és una forma d'organització que ha d'estar al servei de les necessitats dels seus integrants i no a l'inrevés. Assegura que “ens permeten prendre distància i qüestionar uns estereotips socials empobrits i promocionats amb molta força per la societat de consum”.
Aquestes noves famílies que he batejat com a ventrades, per la connexió que tenen amb la pell, amb el salvatge, són les que veritablement m'interessen i en les quals m'he endinsat amb tot l'afecte i respecte que he sigut capaç. Aquestes famílies a contra corrent que no són perfectes, però que poden prestar-nos alguna cosa de la seua llum en el llarg camí de la transformació social cap a un món més just i respectuós.

 

SOBRE L'AUTOR

AITOR FERNÁNDEZ és un fotògraf documental i professor de Barcelona. Els seus projectes estan relacionats amb les la meua- graciones, la memòria democràtica i els drets humans.
Després de graduar-se com a fotògraf i especialitzar-se en fotoperiodisme en la Universitat Politècnica de Catalunya, va començar a treballar publicant reportatges en la premsa espanyola de manera independent, principalment per a El Periódico de Catalunya.
En 2009 va començar la seua carrera docent en escoles de disseny i art i per a grups de risc social. El mateix any va fundar Adona't, una entitat sense ànim de lucre de fotògrafs i periodistes amb la seua pròpia escola de fotografia, també sense ànim de lucre. L'escola de fotografia DateCuenta ha tingut un miler d'alumnes de desenes de països.
En 2013 va presentar el projecte Vencidxs, el més extens projecte transmèdia de recuperació de memòria de víctimes directes de la dictadura franquista. Aquest projecte va ser presentat i premiat en diferents festivals nacionals i internacionals, incloent-hi l'ALBA Human Rights Festival i el Festival de Drets Humans de Barcelona, i també va ser presentat per organitzacions com Amnistia Internacional o Memorial Democràtic. També s'han publicat molts reportatges sobre aquest projecte en mitjans com Le Monde, VICE i Diari Públic. En 2020 va rebre una subvenció del Ministeri de Presidència que van permetre alliberar tots els testimoniatges d'aquest projecte.
Ha donat masterclases sobre el seu treball en la facultat de Periodisme Blanquerna de la Universitat Ramon Llull o el Centre per a la Creació Multimèdia de l'Hospitalet de Llobregat.
És membre de DateCuenta i el Sindicat de la Imatge UPIFC.

 

aitorfernandez.eu

DATA DE INAUGURACIÓ

7 Abril 2023 a les 18.30h.

 

DATA DE CLAUSURA

29 Abril 2023

LLOC
Mercat Municipal

DIRECCIÓ:
Carrer Magallanes, 16 
Dénia